Βιολογικά προϊόντα: Τι είναι και ποιά η διαφορά τους;

Διατροφή


Στη δεκαετία του 50 η γεωργία είχε σαν σκοπό να θρέψει και να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού της Ευρώπης.

Έτσι λοιπόν όλες οι τεχνολογίες στράφηκαν προς μια κατεύθυνση: την αύξηση της παραγωγικότητας με ό,τι αυτή συνεπάγεται (χημικά παράγωγα, ορμόνες, αυτοματισμοί, συνθετικά λιπάσματα κ.τ.λ).

Με το πέρασμα των χρόνων οι καταναλωτές αλλά και οι παραγωγοί συνηδητοποίησαν την σπουδαιότητα του περιβάλλοντος. Άρχισαν να δημιουργούν νέους τρόπους καλλιέργειας, την γνώστη σήμερα βιολογική καλλιέργεια.

Τι είναι τα βιολογικά προϊόντα

Με τον όρο “βιολογικά” ή “οργανικά” χαρακτηρίζονται τα προϊόντα εκείνα που παράγονται χωρίς τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων ή άλλων ορμονών. Αυτή η μορφή βιολογικής παραγωγής που τέθηκε σε εφαρμογή στις 5 Αυγούστου 2009 στηρίζεται σε φυσικές και όχι χημικές διεργασίες. Αποφεύγεται η χρησιμοποίηση χημικών (π.χ. λιπασμάτων, φαρμάκων, ορμονών) ή άλλων προστατευτικών προϊόντων, που συνήθως χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση ασθενειών και μικροοργανισμών.

Στην κατηγορία των βιολογικών προϊόντων διατροφής περιλαμβάνονται:

  • Φρέσκα φρούτα και λαχανικά κομμένα την προηγούμενη ή την ίδια μέρα
  • Ψωμί και αρτοσκευάσματα, φρυγανιές και αλεύρι
  • Γαλακτοκομικά προϊοντα όπως φρέσκο γάλα αγελαδος καθώς και κατσικίσιο. Επίσης γιαούρτι, τυριά κεφίρ και ξυνόγαλο, παιδικά γιαουρτάκια με φρούτα, ροκφόρ, κρέμα γαλακτος
  • Ελαιόλαδο, αγουρέλαιο, ελιές, πάστα ελιάς
  • Νωπό κρέας μοσχαρίσιο, χοιρινό,κοτόπουλο και γαλοπούλα
  • Ψάρια
  • Αλλαντικά όπως ζαμπόν, προσούτο, μορταδέλλα, μπέικον, παριζάκι
  • Προϊόντα τομάτας όπως τοματοχυμός, τοματάκια, λιαστή τομάτα
  • Κατεψυγμένα λαχανικά όπως πίττες, πίτσες, προιόντα ζύμης, φύλλο για πίττες και παγωτα
  • Αυγά
  • Ρύζι και ζυμαρικά σε μεγάλη ποικιλία
  • Μέλι σε διάφορες ποικιλίες, χαρουπόμελο, βασιλικός πολτός, γύρη, πρόπολη, κερί
  • Μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, σοκολάτες
  • Ξηροί καρποί
  • Χορτοφαγικά προϊόντα, τόφου, προϊόντα σόγιας
  • Κρασί εμφιαλωμένο και χύμα
  • Όσπρια (φακές, φασόλια γίγαντες ρεβύθια ,ροβίτσα, φακές πράσινες, φασόλια κόκκινα, μαύρα, μαυρομάτικα, φασόλια σόγιας)
  • Φυτολά γάλατα σόγιας, ρυζιού, αμυγδάλου, βρώμης, φουντουκιού, κάστανου, καρυδιού
  • Δημητριακά (σιτάρι, κριθάρι, βρώμη, σίκαλη, καλαμπόκι, μπλιγούρι, κουςκους, τραχανάς)
  • Σνακ (παστέλια, μπισκότα, βάφλες, κράκερς, κριτσίνια, τσίχλες, καραμέλες, ρυζογκοφρέτες, καλαμποκογκοφρέτες κρουασάν, πατατάκια, γκοφρέτες)
  • Χυμοί φρούτων και λαχανικών
  • Βότανα και θεραπευτικοί χυμοί βοτάνων, ελιξίρια, σαλέπι, συμπληρώματα διατροφής

Βιολογικά προϊόντα, σίγουρα υγιεινά!

Τα βιολογικά προϊόντα σε σύγκριση με τα συμβατικά είναι πολύ πιο υγιεινά γιατί στην καλλιέργεια τους δεν χρησιμοποιήθηκαν ορμόνες, λιπάσματα βιταμίνες ή αντιβιοτικά, δηλαδή παρεμβάσεις που είναι έξω από τη φυσιολογική τους ζωή.

Τα θρεπτικά συστατικά που παρέχει ένα βιολογικό προϊόν μπορούν να προσληφθούν στο ακέραιο, χωρίς την αντίστοιχη πρόσληψη χημικών καταλοίπων. Είναι ασφαλή για την υγεία μας και δεν έχουν υπολείμματα λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων που, πιθανώς, αθροιστικά και στη διάρκεια, μπορεί να προκαλέσουν σωρεία προβλημάτων υγείας, ιδίως στα παιδιά.

Επίσης, παρουσιάζουν μειωμένη συγκέντρωση νιτρικών αλάτων, συστατικά των οποίων η αυξημένη πρόσληψη έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση καρκίνου του στομάχου. Έρευνες έχουν δείξει πως περίπου το 70% των νιτρικών ιόντων που προσλαμβάνει ο μέσος καταναλωτής, προέρχεται από τα λαχανικά και σημαντικό ποσοστό από το νερό.

Τι έδειξε μελέτη για τα βιολογικά προϊόντα

Η μεγαλύτερη μελέτη που έγινε ποτέ για τα βιολογικά προϊόντα πραγματοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή ένωση. Ονομάζεται Ποιοτική Χαμηλού Συντελεστή Παραγωγής Τροφή και συμπέρανε ότι:

  1. οι βιολογικές τροφές είναι πολύ πιο θρεπτικές από τις συμβατικές
  2. περιέχουν μέχρι και 40% περισσότερα αντιοξειδωτικά
  3. το βιολογικό γάλα περιέχει 90% περισσότερα αντιοξειδωτικά

Επίσης, περιέχουν περισσότερες βιταμίνες, θρεπτικές ουσίες, ιχνοστοιχεία γύρω στο 20-30% σε αντίστοιχο βάρος τους σε αντίθεση με τα συμβατικά που έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό.

Αναφορά που δόθηκε το 2001 στην Αγγλία από τον Heaton και τους συνεργάτες του, δήλωνε πως τα βιολογικά τρόφιμα πέρα της βιταμίνης C, περιέχουν αυξημένη συγκέντρωση και σε κάποια απαραίτητα ανόργανα στοιχεία όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και χρώμιο. Επίσης, ανέφερε ότι το λυκοπένειο στις ντομάτες, τα φαλαινοειδή στα μήλα και οι πολυφαινόλες στις πατάτες ήταν αυξημένα σε σχέση με τα συμβατικά προϊόντα.

Τα βιολογικά προϊοντα είναι πιό γευστικά και μυρίζουν καλύτερα

Είναι πιο γευστικά και μυρωδάτα και καλλιεργούνται με μεθόδους πολύ πιο φιλικές για το περιβάλλον.

Πολλές φορές τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο ΄΄άσχημα΄΄ από τα συμβατικά. Αυτό συμβαίνει γιατί γίνεται ελάχιστή ή καθόλου εξωγενής παρέμβαση για τη βελτίωση του σχήματος και του χρώματος των φρούτων και λαχανικών.

Τι να προσέξετε όταν αγοράζετε βιολογικά προϊόντα

Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν αγοράζουν βιολογικά προϊόντα.

  1. Πρέπει να προτιμούν συσκευασμένα τρόφιμα και να φέρουν την ένδειξη ότι αποτελούν προϊόντα βιολογικής γεωργίας. Τα χύμα βιολογικά προϊόντα πωλούνται μόνο στις βιολογικές λαϊκές και στα καταστήματα που ασχολούνται μόνο με βιολογικά τρόφιμα
  2. Τα λαχανικά και τα φρούτα πρέπει να πωλούνται μόνο στην εποχή τους
  3. Πρέπει να υπάρχουν σε εμφανές σημείο, διαθέσιμα προς ανάγνωση από τον καταναλωτή, τα πιστοποιητικά του οργανισμού πιστοποίησης για την ποσότητα, την ημερομηνία και το είδος τις κάθε παρτίδος παραγωγής
  4. Προσοχή στα μαϊμού βιολογικά προϊόντα. Τα παραδοσιακά προϊόντα δεν είναι πάντα βιολογικά εκτός αν υπάρχει ένδειξη ότι αποτελούν προϊόντα βιολογικής γεωργίας

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι προϊόντα τα οποία καλλιεργούνται χωρίς χημικά, χωρίς λιπάσματα και σε υγιή εδάφη είναι πολύ πιο θρεπτικά. Οι επιστημονικές έρευνες το έχουν αποδείξει και το αντίθετο είναι πια πολύ δύσκολο να υποστηριχτεί.

Πηγή neadiatrofis.gr