Θερμοπληξία και καύσωνας: Πώς θα προστατευθείτε

Διατροφή


Η θερμοπληξία είναι μια λειτουργική διαταραχή του ανθρώπινου οργανισμού, που εμφανίζεται όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλή, και η σχετική υγρασία της ατμόσφαιρας είναι πάνω από 70%, γεγονός που δυσκολεύει και εμποδίζει την εξάτμιση του ιδρώτα και την αποβολή θερμότητας του σώματος.

Πρώτα συμπτώματα της Θερμοπληξίας

Τα πρώτα συμπτώματα της θερμοπληξίας μπορεί να είναι δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής δυνάμεων, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, εμετοί και ταχυκαρδία.

Στις σοβαρότερες μορφές εμφανίζεται πυρετός, εμετοί, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, απουσία εφίδρωσης, απώλεια αισθήσεων, έμφραγμα του μυοκαρδίου ενώ σε ακραίες περιπτώσεις, κωματώδης κατάσταση και θάνατος.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο απο θερμοπληξία

  • Τα νεογνά και τα βρέφη
  • Οι ηλικιωμένοι
  • Τα παχύσαρκα άτομα και οι αλκοολικοί
  • Τα άτομα με χρόνια νοσήματα (καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς, διαβητικοί, πνευμονοπαθείς κλπ.)
  • Άτομα που παίρνουν φάρμακα σε συνεχή βάση (διουρητικά, αντικαταθλιπτικά, ινσουλίνη κλπ.)

Η γνώση και η πρόληψη είναι προστασία…

Θερμοπληξία: Οδηγίες για τον γενικό πληθυσμό

Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα κι ανοικτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Φορέστε καπέλο ή άλλο κάλυμμα από φυσικό υλικό, που να επιτρέπει καλό αερισμό του κεφαλιού

Η χρήση καπέλου επιβάλλεται, με υλικό φυσικά που να επιτρέπει καλό αερισμό του κεφαλιού. Συνιστάται επίσης η χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου

Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία. Παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη αποφεύγοντας τους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός. Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα μάλιστα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία. Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.

Κάντε πολλά χλιαρά ντους στη διάρκεια της ημέρας. Προτιμήστε τα ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και λαχανικά και περιορίστε τα λιπαρά.

Πίνετε άφθονα υγρά για να προστατευθείτε από την θερμοπληξία (νερό και χυμούς φρούτων). Μην περιμένετε να διψάσετε για να βάλετε κάτι στο στόμα σας. Αν η εφίδρωση είναι έντονη, τότε συστήνεται η πρόσθετη λήψη αλατιού για να κρατηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό. Επίσης συνιστάται να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά καθώς είναι διουρητικά και οδηγούν σε αφυδάτωση του οργανισμού

Αποφύγετε τις πολύωρες μετακινήσεις με διάφορα μέσα συγκοινωνίας κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης. Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα να συμβουλεύονται τον θεράποντα γιατρό για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών. Ιδιαίτερα όσοι παίρνουν φάρμακα, πρέπει αν συμβουλεύονται τον ιατρό τους αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία επειδή μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος.

Οδηγίες για τα βρέφη και τα νεογνά

Τα νεογνά πρέπει να είναι ντυμένα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Προτιμότερο είναι τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται με πάνες. Όταν κάνει ζέστη να τους προσφέρονται συχνά, εκτός από γάλα κι άλλα υγρά.

Τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά καλό είναι να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη. Φροντίστε επίσης να μην παραμένουν πολύ ώρα στον ήλιο μετά το μπάνιο και να φορούν πάντα καπέλο.

Οδηγίες για την προστασία των ηλικιωμένων από θερμοπληξία

Το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον είναι επικίνδυνο για τους ηλικιωμένους και για το λόγο αυτό αν ο δροσισμός του διαμερίσματος στην μεγάλη ζέστη είναι δύσκολος, προτιμότερη είναι η μετακίνηση των ηλικιωμένων σε δροσερότερες περιοχές της χώρας.

Αν η μετακίνηση των ηλικιωμένων σε παραθαλάσσια περιοχή ή σε βουνό δεν είναι εύκολη, τότε η παραμονή τους στα κατώτερα διαμερίσματα πολυόροφων σπιτιών είναι μια σχετικά εύκολη λύση. Το δωμάτιο ή το σπίτι γενικά, κατά τη διάρκεια των ζεστών ωρών της μέρας πρέπει να είναι ερμητικά κλειστό, αφού όμως έχει δροσιστεί και μείνει ανοικτό όλη τη νύχτα.

Οι οικογένειες που έχουν ηλικιωμένα άτομα καλό θα ήταν να φροντίζουν να μην τα εγκαταλείπουν μόνα τους στις θερινές διακοπές. Σε αντίθετη περίπτωση, να εξασφαλίζουν κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

Πρώτες Βοήθειες για θερμοπληξία

Μεταφέρουμε το θερμόπληκτο χωρίς χρονοτριβή σε δροσερό μέρος, ευάερο και σκιερό ή κάτω από δέντρα αν υπάρχουν. Αφαιρούμε τα βαριά ρούχα ώστε να αερίζεται καλά το σώμα και του αερίζουμε το σώμα με οποιοδήποτε μέσο (πχ. Βεντάλια).

Βρέχουμε με κρύο νερό το πρόσωπο, το λαιμό και το σώμα γενικά. Τοποθετούμε επίσης ψυχρά επιθεμάτα στο μέτωπο και στο κεφάλι. Κάνουμε ζωηρές εντριβές στα άκρα (χέρια και πόδια) με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω.

Δίνουμε να εισπνεύσει ξύδι, αιθέρα ή αμμωνία, και αν μπορεί να πιεί του δίνουμε άφθονα υγρά και μικρές ποσότητες αλατιού για να αναπληρώσει ο οργανισμός τις απώλειες εξαιτίας της μεγάλης εφίδρωσης. Αν η κατάσταση του είναι πολύ βαριά πρέπει να κληθεί επειγόντως γιατρός ή να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Πηγή neadiatrofis.gr